Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

105 jaar jong


Ik kreeg onlangs een email van de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg over een mevrouw met de naam Josina De Vries.

Dit is haar verhaal.

Josina uit Munsterbilzen vierde onlangs haar 105de verjaardag. Ze woont in een rusthuis. Josine heeft zo haar eigen methodes om gezond oud te worden.

“Iedere dag doe ik turnoefeningen en ga twee keer per dag een half uurtje wandelen. Een vast ritueel is ook dat ik een half uur per dag piano speel, dat doe ik al 87 jaar lang.”

Ze zegt dan ook: “Bewegen is de sleutel tot gezondheid en een hoge leeftijd.

Daardoor is ze fysiek en psychisch nog goed in orde. Dat is denk ik heel uitzonderlijk op die leeftijd.

Ze heeft ongetwijfeld goede genen en een sterk gestel, maar het belangrijkste is volgens mij dat ze haar gezondheid gedisciplineerd heeft verzorgd en dat ze er een positieve ingesteldheid op nahoudt.

Wat zij heeft verwezenlijkt is niet gemakkelijk. Er zijn ontzettend veel omstandigheden die een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit. Denk maar even aan een ongezond beroepsleven, milieuvervuiling, tegenslagen, conflicten enz. Mensen moeten vaak opboksen tegen allerlei weerstanden die aan hun energie en gezondheid vreten.

En ondanks alles kunnen we zelf veel doen om toch gezond te blijven en een hoge leeftijd te bereiken. Uit het lange leven van Josina kunnen we alvast afleiden: beweging, het beoefenen van een hobby, en een positieve ingesteldheid dragen bij aan een betere gezondheid en vergroten de kans op een hoge leeftijd.