Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

Ramana Maharshi, Sri Aurobindo en Deepak Chopra


Ramana Maharshi (1879-1950), Sri Aurobindo (1872-1950) en Deepak Chopra (°1947) zijn 3 van de velen die gezocht hebben naar het geheim van geluk. Ze kwamen allemaal tot de conclusie dat geluk geen eenvoudige zaak is, maar het kan bereikt worden.

Kan je iedere minuut van de dag gelukkig zijn? Nee.

Is romantische liefde een garantie voor geluk? Nee. Je mag iemand vinden die je diep liefhebt, maar dan zijn er nog altijd compromissen die je moet maken in je relatie, teleurstellingen en obstakels voor beide personen.

Maar kunnen we ‘perfect happiness’ bereiken? Ja. Maar dat vraagt veel inspanningen.

Maharshi, Aurobindo en Chopra zeggen dat ‘waar geluk’ afhankelijk is van ‘pure consciousness’ of ‘inner silence’. De obstakels om dat te bereiken zijn onze gedachten, onze emoties, onze reacties en onze impulsen.

Zij zeggen ons dat we onze geest tot rust moeten brengen, en op straat rondlopen, in de trein reizen, op het werk je taken vervullen, je avondmaal eten,.. zonder verstoring en agitatie van de geest, zonder aanwezigheid van negatieve emoties, zonder aanwezigheid van verlangens en zonder waarde-oordelen.

En soms duurt die innerlijke stilte en dat zuiver bewustzijn slechts enkele seconden. Maar die korte momenten van vreugde die je dan een keer in de zoveel tijd voelt, kan een constante toestand worden.

Meditatie en yoga zetten je op weg naar geluk. Ze helpen je bewust te worden van jouw gedachten, verlangens en emoties, en ze te leren vangen voordat ze je vanbinnen beïnvloeden en uit evenwicht brengen.