Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

De betekenis van 'carpe diem'


De boeddhistische zenmeester Taisen Deshimaru (1914-1982) vergeleek de geest met een glas modderwater.

Om de vloeistof te zuiveren hoeven we het glas alleen maar op een tafel te zetten zonder het te bewegen: de modder zakt naar de bodem van het glas en het water wordt helderder!

Meditatie werkt op dezelfde manier, zei hij:

Als we ophouden met in onze geest te woelen, zetten de zware gedachten zich op de bodem af en wordt het water van het bewustzijn helderder.

Meditatie leert ons te leven in het ‘hier en nu’. Het heden is het enige ogenblik waarop en waarbinnen we invloed kunnen uitoefenen.

  • Het verleden is voorbij. Lijden komt voort uit de ontkenning van wat is. De enige zinvolle actie voor rust is aanvaarden wat zich heeft voorgedaan.

  • De toekomst is er nog niet. Het is niet te voorzien waar zich plotselinge gebeurtenissen zullen voordoen. Als we deze portie onberekenbaarheid tegen elke prijs willen beheersen, veroordelen we onszelf tot een leven in voortdurende angst.

Dankzij meditatie leren we waakzaam te zijn voor het huidige ogenblik in het leven. We leren loslaten en vertrouwen hebben in het leven.

De Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh wijst ons op de schoonheid van dat ‘hier en nu’, op “de volheid van het moment”: als je je kopje thee drinkt, zegt hij, waardeer dan dat moment, vergeet het verleden en de toekomst, glimlach naar je kopje, pak het en denk gewoon: “Ik pak mijn kopje”.

Carpe diem = geniet van de huidige dag.