Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

De kracht van dankbaarheid


Vorige week las ik in reader’s digest een artikel van Lisa Fields met de titel “De kracht van dankbaarheid”.

Uit onderzoek blijkt dat het goed is voor je humeur en je gezondheid om dankbaarheid te uiten en iets aardigs voor anderen te doen.

“We weten uit de literatuur dat dankbaar zijn gelukkig maakt, tevreden met je leven,” zegt Willibald Ruch, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Zürich.

Hij doet onderzoek naar de effecten van karaktertrekken zoals het vermogen om dankbaar te zijn en gevoel voor humor. “Dankbaarheid staat in de top 5 van voorspellers van geluksgevoel.

Mensen die dankbaarheid tonen bereiken een hoger geluksniveau, hebben een lagere bloeddruk, slapen beter, hebben betere relaties, zijn minder depressief en hebben minder pijn.

Zo werd geconstateerd dat mensen die regelmatig bedankbriefjes sturen of iets aardigs voor een ander doen, geestelijk gezonder worden, minder pijn lijden, en zich energieker voelen.

Hoe dat komt, is nog niet geweten. Misschien geeft Helena Hörder van de universiteit van Göteborg een deel van verklaring:

Zij zag dat mensen tussen de 70 en 99 jaar oud of mensen getroffen door kanker die dankbaar zijn voor wat ze hebben, zich minder zorgen maken over hun toekomst.

Als ze niets kunnen veranderen, kiezen ze voor dankbaarheid en concentreren ze zich op goede dingen. Dat geeft zelfvertrouwen, dat geeft kracht om het aan te kunnen.

Voor bejaarden kan dat het idee zijn dat ze nog leven, nog mobiel zijn en nog op zichzelf wonen. Voor kankerpatiënten kan dat zijn dat ze nu meer tijd doorbrengen met hun gezin, dat er een paar stoere littekens zijn bijgekomen.

Door af en toe te kijken naar alle mensen waarvoor je dankbaar kan zijn, realiseer je je dat je een veel beter leven hebt dan je dacht.

Dank jullie met heel mijn hart om me al die jaren al te steunen!