Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

Balans vinden tussen paradoxen


We zouden willen dat ons leven wat meer in balans is. Het lijkt alsof balans er eigenlijk nooit is, maar dat we er wel altijd naar op zoek zijn.

Maar dat optimaal evenwicht vinden is een kwestie van tegenstrijdigheden verzoenen. “Uniting opposites”.

Tien voorbeelden, geïnspireerd op “De Ontknooping” en “De Creatiespiraal” van Marinus Knoope.

1. WEES DIENSTBAAR en DENK EERST AAN JEZELF: wees beschikbaar voor het welzijn van de ander, maar voldoe ook aan je eigen behoeften.

2. WEES UITBUNDIG en WEES INNEMEND: stil, schuchter, verlegen, onzeker zijn is helemaal geen probleem, tenzij je niet uit die rol kan stappen op het moment dat je dat wilt. Laat dan met een zekere trots zien en horen wie je bent, en wat je te vertellen hebt.

3. WEES INNOVATIEF en WEES BEHOUDEND: zonder chaos en wanorde zijn er geen nieuwe ontdekkingen en dus geen vooruitgang. Laat structuren los. Experimenteer. Anderzijds vraagt je wezen naar duidelijkheid, de rust van het vertrouwde, solide houvast.

4. WEES MOEDIG en WEES VOORZICHTIG: verleg dapper je grenzen, exploreer nieuwe gebieden en ontwikkel nieuwe vaardigheden. En tegelijkertijd is het nodig om oplettend, zorgvuldig en voorzichtig te blijven.

5. WEES DRUK DOENDE en ONTMOET DE LEEGTE: mensen willen meer energie hebben en minder last hebben van fysieke klachten. Dan is het essentieel om de balans te vinden tussen inspanning en rust, tussen actief zijn en alles even loslaten, helemaal niets doen.

6. WEES WILSKRACHTIG en WEES RELAXED: een uitbarsting van fanatisme en perfectionisme is een verlangen om iets wezenlijks voor de wereld en de mensen om je heen te kunnen betekenen. Maar het leven vraagt je ook voldoende te ontspannen en achterover te leunen. Evenwicht vinden tussen rustig afwachten en je vastbijten, tussen slordig en perfectionistisch.

7. UIT JE ONVREDE en WEES TOLERANT: je mag en moet onvrede uitspreken. Het gaat dan niet zoals jij vindt dat het hoort te gaan. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je de ander begrijpt en de moeilijke situatie waarin hij of zij zich bevindt. Aarzel niet om te spreken wanneer het tijd is om van koers te veranderen. En toch, wees vriendelijk en attent.

8. TOON ENERGIE en WEES KALM: Sommige mensen zijn zo energiek dat ze hyperactief, ongericht en voortdurend stuiteren van het ene naar het andere. Benut je energie zodat het werkt in dienst van de vooruitgang en deze niet ondermijnt.

9. HOU VAN WERKEN en LOVE TO PLAY: neem je werk serieus, geniet ervan, haal er voldoening uit, maar er zijn andere waardevolle dingen buiten je werk: familie, bewegen en er voor andere mensen zijn.

10. WEES SLIM en WEES NAÏEF: veel succesvolle mensen zijn erg intelligent, maar ze hebben ook een kinderlijke kijk op de wereld: ze laten zich niet beperken wanneer andere mensen hen vertellen dat iets niet mogelijk is.

Het leven is een evenwichtsoefening. We moeten een breed scala hebben aan paradoxale vaardigheden om in balans te komen.

Ik doe elke week in de yogales enkele balansoefeningen. Misschien helpt dat een beetje.