Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

Verschillende soorten yoga


Af en toe vind ik het goed om eens terug te keren naar de kern.Er zijn ontzettend veel soorten yoga: ashtanga yoga, kundalini yoga, mantra yoga, bikram yoga, iyengar yoga, yin yoga, en nog honderden en misschien duizenden andere vormen.Maar er zijn maar 4 hoofdtakken.

Dat zijn:

  • Karma-yoga is voor de energieke mensen onder ons. De bedoeling is actie ondernemen zonder gehechtheid en zonder eigenbelang. Voortdurend goed doen voor de medemens zonder zich zorgen te maken over resultaten, of ze nu dank je zeggen, je ophemelen of helemaal niets zeggen.

  • Bhakti-yoga is meer iets voor de emotionele persoon: intense liefde, toewijding aan en aanbidding van de Allerhoogste.

  • Jnana-yoga is bedoeld voor de filosofische en rationele geest, zij die de weg van het intellect volgen om zelf-realisatie te bereiken.

  • Raja-yoga is de yoga van de naar binnen gerichte concentratie, de zintuigen overstijgen en gedachten in de geest beperken. Hierbij hoort hatha-yoga, de basis vanwaaruit ik lesgeef.

En elk van deze 4 hoofdvormen van yoga kan je leiden naar hetzelfde doel, namelijk: de realisatie van non-dualiteit.

Wat is dat? Meister Eckhart (1260-1328) beschreef die ervaring als ‘alles is één en één is alles”. Zich één voelen met alles. Kijken naar de uitgestrektheid van de natuur, de diversiteit, het oneindig aantal wezens in het dieren- en plantenrijk, en volledig ontzag en eerbied hebben voor het leven en de kracht die daaraan ten grondslag ligt.

Die ervaring zorgt voor vrede en gelukzaligheid.

En hoe kom je daar? Door de stilte van de geest. Door de lawaaierige geest (alsof er een leger van waanzinnige en dronken apen in huist) te transformeren naar een stille geest.

Zoals het onkruid verwijderen om gezonde gewassen te krijgen.

Door een geest die niet vergelijkt, niet oordeelt, niet fantasteert, niet projecteert, zich niet vastklampt aan het verleden, vallen alle verschillen en alle onderscheid weg. En dan is het mogelijk de non-dualiteit of eenheid van alles te zien.

Tijdens ShantiYogaFlow-lessen is af en toe een sprankel te voelen van de stille geest, vind ik, doorheen de meditatie en de focus op de ademhaling bij elke beweging. En die innerlijke stilte is steeds weer heerlijk om te voelen.

Heb je er zin in gekregen? Schrijf je in!