Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

Hier hebben mensen het meest spijt van aan het eind van hun leven


Gedurende vele jaren werkte Bronnie Ware in de palliatieve zorg. Regelmatig kwam ter sprake waar de mensen nu het meest spijt over hebben aan het eind van hun leven.

De meest voorkomende antwoorden hadden niets te maken met geld, succes of status. In plaats daarvan, gingen de meest voorkomende reacties vooral over:

1. “Ik wou dat ik de moed had gehad om trouw te blijven aan mezelf, niet het leven te leiden dat anderen aan mij oplegden.” Heel veel dromen zijn onvervuld gebleven. En ze realiseerden zich plots dat het te wijten is geweest aan keuzes die ze zelf gemaakt -of niet gemaakt- hebben.

2. “Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.” Want ze hebben de jeugd van hun kinderen of het gezelschap van hun partner gemist.

3. “Ik wou dat ik de moed gehad had mijn gevoelens te uiten.” Dat heeft geleid tot bitterheid en wrok. Eerlijk zeggen wat je voelt zou misschien gezorgd hebben voor een gezondere relatie of het zou je kunnen vrijgemaakt hebben van een ongezonde relatie. Je wint sowieso.

4. “Ik wou dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden.” Aan het eind, komt het allemaal neer op liefde en vriendschap. Dat is het enige dat tot op het laatste moment belangrijk blijft.

5. “Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.” Geluk is een keuze. Laat het verleden en oude patronen los, wees niet bang voor wat er mis kan gaan, en lach.

Dus,

Welke ervaringen wil je uit het leven halen? (Reizen, gezondheid, vakantie, enz.) Hoe wil je groeien? (Vaardigheden, karaktereigenschappen, talen leren, enz.) Wat wil je bijdragen aan jouw familie, vrienden en de samenleving? En wat heb je nodig om daar te komen?