Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

Perfectie is onbereikbaar


Ik dacht aan perfectionisme. Hoe perfectionistisch ikzelf ben. En hoe onbereikbaar het eigenlijk is. Daarom is dit een blogpost ook aan mezelf.

De perfectionisten. Ze zijn goed in organiseren en plannen, zijn zeer betrouwbaar, hebben heel veel zelfdiscipline, zijn punctueel en ordelijk. Ze vertonen voorbeeldig gedrag, en doen er alles aan om kritiek te voorkomen.

Aan de andere kant voelen ze zich verplicht en verantwoordelijk om alles zelf te doen, ze weigeren hulp te vragen en komen daardoor vaak in tijdsnood. Ze hebben een sterke innerlijke kritische stem en zien altijd wat er nog ontbreekt. Chaos, onduidelijkheid, snelle veranderingen zijn stresserend omdat ze de controle dreigen te verliezen.

Ze voelen dan veel ergernis. Die woede komt vaak voort uit de constatering dat de wereld onvolmaakt is en zijzelf niet perfect zijn. Ze ergeren zich aan het feit dat anderen niet dezelfde normen hebben als zij. De woede laten zien doen ze niet, want ook woede is een uiting van imperfectie.

Perfectionisme is eigenlijk een extreem, dat kan leiden tot burn-out. De hoge normen van perfectie zijn niet haalbaar. Er mislukt altijd iets.

Wat kan helpen?

  • Leer overwegen wat een “goede” en aanvaardbare uitkomst is.

  • Het is OK om fouten te maken. Je bent goed zoals je bent.

  • Ontspan, laat los, maak meer plezier.

  • Verbeter wat je kan veranderen, maar accepteer wat je niet kunt veranderen.

  • Denk minder zwart-wit, denk minder veroordelend. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

  • Fouten en vergissingen zijn onvermijdelijk in de evolutie naar perfectie. Accepteer dat een groeiproces gepaard gaat met ups en downs.

  • Fouten zijn een onvermijdelijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Foutloos zijn is wellicht niet het doel van het leven.

En… ShantiYogaFlow beoefenen is elke keer (ook voor mij) een geweldige manier om je behoefte naar perfectie te temperen, zodat je meer kan genieten van het moment en van het leven.