Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

De verlanglijstjes van alle generaties


Sinds 11 juli brengt De Standaard een reeks over generaties, van twintigers tot tachtigers.

Een van de leuke dingetjes vind ik de “bucket list” van elke generatie, een lijst met dingen die een gemiddelde twintiger, dertiger, veertiger, vijftiger enzovoort nog gedaan wil hebben voordat hij sterft.

Dit staat op de bucket list van:

De gemiddelde twintiger Een tatoeage zetten. De wereld zien, bijvoorbeeld een trektocht door Thailand of een road trip langs de Westkust van de Verenigde Staten. Enkele maanden studeren of werken in Parijs, Londen of Madrid. Samenwonen met vrienden in plaats van een eigen stek huren. En spieren kweken.

De gemiddelde dertiger Een klein huisje kopen of een stokoud appartement dat ze half slopen, omdat ze de rest niet kunnen betalen, en voor 3 jaar elk weekend verbouwen. De 20 kilometer van Brussel of de marathon lopen, want ‘start to run’ of 5 kilometer is veel te weinig voor de meesten. Simpel gezegd: een drukke baan (graag in het buitenland), met bedrijfswagen, een zware verbouwing, een marathon per maand, een slopend gezinsleven. En daar bovenop: een eigen zaak, bij voorkeur in de vorm van een webshop.

De gemiddelde veertiger De droom van de marathon zit er bij sommigen nog steeds in. Voor andere is de zonnegroet nu wel genoeg. Vaak dromen ze van ontslag nemen om naar Alaska te gaan, iets anders te gaan studeren, een eigen zaak te beginnen (ook weer in het buitenland), of een boek te schrijven. Anderen kopen nu een koersfiets, proberen te stoppen met roken en/of leggen een moestuin aan.

De gemiddelde vijftiger Vijftigers willen verlost zijn van druk. Ze zijn oud genoeg om al heel veel must-do-dingen gedaan te hebben. Als ze dan toch een bucketlist moeten opstellen, bevat die vooral veel rust in een zomerverblijf aan de kust of in een afgelegen boerderij, nieuwe dingen leren zoals fotografie, gitaar spelen, Thais leren koken, musea bezoeken. Of weer even terugkeren naar vroeger: die film van toen terug bekijken, nog eens gaan kamperen in de Ardennen en die gevoelens van ‘jeugd’ opnieuw proeven. Op lichamelijk vlak wordt er getraind: nu of nooit, denken ze. En daar hoort dan vaak yoga bij. En daarnaast vooral willen ze veel vriendschap en misschien ook liefde of nog eens verliefd worden.

De gemiddelde zestiger Elke dag genieten, hoe die dag zich ook aandient. Ook genieten van schoonheid die ze vinden in kunst, muziek, literatuur of in de natuur. Op reis gaan om te fietsen, te stappen en te klimmen. De telefoon moet rinkelen, de voordeurbel mag vaak gaan, de tafel is liefst voor meer dan twee gedekt. De drang is er nog bij sommigen om een nieuwe taal te leren of weer tussen het jonge volk op de universiteitsbanken te gaan zitten. Ze zijn niet dol op sociale media, maar de kinderen zeggen dat Whatsapp handig is om foto’s van de kleinkinderen te laten zien. Dus dat proberen ze eens.

De gemiddelde zeventiger Hun ideale daginvulling is rijk gevuld en actief. Zeventigers zitten vol bruisende plannen: een nieuwe start als koppel. Uitstapjes van enkele dagen met de elektrische fiets langs leuke B&B’s. Of van berghut naar berghut trekken. Of toeren met de caravan of mobilhome. Vrienden van een ver verleden bezoeken. Samen oud worden en zo lang mogelijk gezond blijven. De tijd nemen om de tijd te laten passeren. En veel wandelen.

De gemiddelde tachtiger Gewrichten laten het afweten, het hoofd wil niet altijd meer mee. Maar ze willen zo gezond mogelijk blijven, door zo lang als kan in hun huis te blijven wonen, om elke dag in hun tuin te werken en hun kinderen en kleinkinderen te ontvangen. Nu vooral genieten, door samen iets lekkers te gaan eten met hun kinderen, kleinkinderen en oude vrienden. En ze willen nog zo lang mogelijk met hun partner samen kunnen blijven.

Herken je hier dingetjes? Of wat staat er op jouw bucket list?

Laat het me weten!