Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

De zes A’s


Bert volgde in juni de “First International Symposium toward a Unified Science of Love”. Een groep van gerespecteerde professoren probeerde gedurende twee dagen te antwoorden op de vraag “Wat is liefde”.

Liefde is een van de belangrijkste ideeën en waarden op aarde. In 2014 was ‘What is love?’ de meest gezochte zoekterm op Google. Maar sinds de oudheid is het antwoord op die vraag een raadsel. De geleerden zijn tijdens het symposium dan ook niet tot een eenduidige conclusie gekomen.

Wat bij Bert het meest is blijven hangen zijn de zes stadia om te groeien als koppel.

  • Acknowledge, erken dat je partner iemand anders is. En dat het goed is voor je partner om zichzelf te zijn.

  • Accept, aanvaard dat je partner anders is dan jij. Accepteer dat verschil. Aanvaard dat jullie meningen verschillen.

  • Appreciate, waardeer jullie verschillen. Uit positieve gevoelens ten opzichte van je partner, merk op wie hij/zij is en wat hij/zij voor jou doet.

  • Admire, bewonder zijn/haar verschillen en bijzonderheden. Bewonder wie hij/zij is en wat hij/zij kan.

  • Advocate, kom op voor je partner, voor zijn/haar werkelijkheid en potentieel, dit alles zonder oordeel en zonder voorwaarden.

  • Adore, aanbid, wees dol op je partner en zijn/haar anders-zijn. Zeg met passie en intensiteit: “Je bent geweldig!” Eer je partner.

Hiermee krijg je “zes A’s”: Acknowledge, Accept, Appreciate, Admire, Advocate, Adore.

En daarna besef je plots dat je ondanks alle verschillen eigenlijk één bent met je partner. Eén met de aarde en met elk ander levend wezen.

Zo kom je tot de kern van yoga. Sri Chaitanya Mahaprabhu heeft deze beschreven met de woorden “achintya-bhedabheda-tattva” – “gelijktijdig één, maar toch verschillend”. Dat is yoga.

Namasté!