Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

Een ontzagwekkende wandeling


Verwondering en ontzag zijn de ervaringen die we hebben als we dingen tegenkomen die ons huidige begrip van de wereld overschrijden.

De Griekse filosoof Protagoras geloofde dat verwondering de motor is van onze creativiteit, van onze missie in het leven en van onze gezondheid.

Daar is de wetenschap het helemaal mee eens: korte ervaringen van verwondering – bijvoorbeeld in de bossen tussen majestueuze bomen – maken ons altruïstischer, nederiger, en minder gestresseerd door de uitdagingen van het dagelijks leven.

We kunnen die ervaringen op vele plaatsen vinden: door te luisteren naar muziek, door te denken aan inspirerende mensen. Mijn favoriete aanpak is wandelen in de bossen.

Mijn wandeling begint altijd met de adem.

1. Adem diep in.

Adem zes tellen in, en adem zes tellen uit. Voel de lucht door je neus stromen en hoor het geluid van je adem. We komen altijd terug naar deze ademhaling in de loop van de oefening.

2. Voel je voeten op de grond

en luister naar de omringende geluiden. Focus op je adem. Adem zes tellen in, en adem zes tellen uit.

3. Verplaats je aandacht nu naar dingen rondom je, dingen die je verrassen.

Blijf op hetzelfde tempo ademen. Je aandacht kan gaan naar de grootsheid, de ruimte, de geluiden, de bezienswaardigheden. Of je kan je aandacht richten op kleine patronen zoals de nerven van de bladeren, of een cluster kleine paddenstoelen.

4. Breng steeds je aandacht terug naar de adem.

Adem zes tellen in, en adem zes tellen uit. En kijk verder om je heen.

Uit deze oefening komt vaak een gevoel van verwondering. Zodra je echt begint te kijken vanuit verwondering, is het wonder alomtegenwoordig.

Terwijl je door je dag beweegt, heb aandacht voor alle wonderbaarlijke dingen om je heen.

Daar krijg je kippenvel van, en misschien wijzen die dingen naar wat jouw doel is terwijl je hier op aarde bent.

Namasté!