Ontvang nieuwe blogposts in je inbox
Recente Berichten

Hoe wordt het stil en rustig in je hoofd?


Ik las ooit eens:

“In het Westen is het doel om het ego te maximaliseren.

In het Oosten is het doel het ego op te lossen.”

Wat wil dat zeggen?

Een kenmerk van de westerse cultuur is de dominantie van een “zelf-referentiële” manier van in het leven staan of “zelf-referentieel denken”. Dat betekent: we stellen onszelf centraal. Informatie die van buitenaf komt, nemen we selectief waar, en betrekken we onmiddellijk op onszelf.

Van de informatie maken we interne verhaaltjes. Zo’n zelf-referentieel verhaal komt altijd neer op ‘Ik, mij, de mijne.’ We worden in ons denken geabsorbeerd door onze ‘ik-gedachten’.

Bijvoorbeeld: ik kan in sociale ontmoetingen uitgaan van hoe "ik" vind dat mensen zich moeten gedragen. Maar ik kan ook uitgaan van hoe de mensen zich nu gedragen, mijn eigen perspectief loslaten, en mezelf neutraal verplaatsen in het perspectief van die anderen.

Door meditatie kan je deze ik-gedachten, dit ego, dit "zelf" meer en meer loslaten, en daarmee ook een heel pak angsten en verlangens. De werkelijkheid is niet één-dimensionaal. De werkelijkheid is veel diverser dan wij denken.

Wanneer je vrij bent van deze zelfabsorberende manier van leven, wordt het heel stil en rustig in je hoofd en in je lichaam.

Dat is wat yoga beoogt: sereniteit, niet-gehechtheid aan het ik.

Namasté!

www.ShantiYogaFlow.be